Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Відкрито пам’ятник Костеві Пестушку


Відкрито пам’ятник Костеві Пестушку

У Кривому Розі урочисто відкрили перший на Січеславщині пам’ятник військовому діячеві Визвольних змагань – Головному отаману Холодного Яру і всіх повстанських загонів Костеві Пестушку (Степовому-Блакитному). Автори пам’ятника – скульптор Олександр Канібор (старший) та архітектор Євген Головін із Кривого Рогу.
У церемонії відкриття та освячення пам’ятника взяли участь голова районної в м. Кривому Розі ради Геннадій Шаповалов, священники ПЦУ та УГКЦ, військові 17-ї Окремої танкової Криворізької бригади ім. Костя Пестушка, учасники бойових дій у сучасній російсько-українській війні, представники козацьких організацій Січеславщини, активісти місцевих патріотичних організацій, курсанти Криворізького ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою, криворізькі пластуни та джури. 
На урочистості до Кривого Рогу прибули почесні гості з Києва, Дніпра і Львова. У складі київського “десанту” – представники Історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль, Ігор Гаврищишин, Тарас Компаніченко, Василь Лютий, Сергій Василюк, група реконструкторів з Київського військово-історичного клубу “Повстанець” на чолі з Владиславом Куценком, член проводу СОУ полковник Петро Лисенко.
Зі Львова приїхали родички одного з видатних повстанських отаманів Криворіжжя Ірина Терлецька та Наталка Стус, а з Дніпра – керівник Південно-Східного територіального відділу Українського інституту національної пам’яті Ігор Кочергін та голова Дніпровського товариства політв’язнів і репресованих Іван Дремлюга.
Під звуки “Козацького маршу” пройшла парадна колона в супроводі вершника і вершниці в національному вбранні з місцевого кінного клубу. У лавах колони – реконструктори з Київського військово-історичного клубу “Повстанець”, вояки 17-ї Окремої танкової Криворізької бригади ім. Костя Пестушка, представники козацьких організацій, курсанти Криворізького військового ліцею, криворізькі пластуни і джури. Біля пам’ятника застигли в почесній варті воїни-танкісти й реконструктори в уніформі Армії УНР. 
Почесне право відкрити пам’ятник славному отаману організатори надали колишньому зв’язковому УПА Йосипові Гевчуку; старшині розвідувального взводу 17-ї Окремої танкової бригади Сергію Клименкову; добровольцеві-десантнику 25-ї Окремої повітрянодесантної бригади Вікторові Стрибайлу, який разом із сином Олександром протягом трьох ротацій воював у найгарячіших точках Донбасу; добровольцеві полку “Азов”, художнику, який намалював портрет Степового-Блакитного, Олександрові Канібору (молодшому); добровольцеві артилерійського підрозділу 30-ї Окремої механізованої бригади Дмитрові Аптіну і президентові Історичного клубу “Холодний Яр” Роману Ковалю.
Після того як спало полотнище, пролунав військовий салют. Його виконали вояки 17-ї Окремої танкової Криворізької бригади ім. Костя Пестушка. Кілька потужних залпів було зроблено з козацьких гармат. Потім пролунала сальва реконструкторів Київського військово-історичного клубу “Повстанець”. Відбулося освячення пам’ятника священниками ПЦУ о. Романом та о. Миколаєм і священником УГКЦ о. Іваном. До постаменту учасниками церемонії було покладено квіти.
На урочистостях прозвучали пісні періоду Визвольних змагань у виконанні народного артиста України, лідера гурту “Хорея Козацька” Тараса Компаніченка, бандуриста і рок-музиканта Василя Лютого, фронтмена гурту “Тінь Сонця” Сергія Василюка, а також патріотичні й народні пісні у виконанні Юлії Барської, Світлани Солнцевої та народного вокального ансамблю ветеранів “Рідні наспіви” (керівник Олександр Ходак).
Після церемонії відкриття пам’ятника відбулася презентація книги Романа Коваля “Жінки у Визвольній війні”, у якій представлено кілька спогадів про легендарну зв’язкову отамана Степового-Блакитного Віру Бабенко. Історик Олександр Мельник представив свою книгу “Антибільшовицький рух опору на Криворіжжі (1919 – 1921)”, а краєзнавець Володимир Стецюк – книгу нарисів з історії повстанського руху на Криворіжжі “Спільники степового вітру” та доповнене чергове перевидання поетичної збірки “Повстання”.
Працювали також книжкова виставка бібліотеки Криворізького державного педагогічного університету (директор бібліотеки Ганна Віняр) і виїзні експозиції Козацького похідного музею та Музею боротьби за Україну. Представив їх власник цих приватних колекцій з дніпровських музейних закладів, отаман козацького стругу Олег Черненко та його побратимами з Творчого об’єднання “Золота паланка”. 
Чудово вела захід журналістка Ольга Хвостова.
Пам’ятник Головному отаману Холодного Яру і всіх повстанських загонів Костеві Пестушку відкрито з нагоди 100-річчя подій Української революції 1917–1921 рр. і 30-річчя Незалежності України. Проєкт здійснено суто за громадською ініціативою. Створенням і встановленням пам’ятника опікувався актив ГО “Громадський клуб «Український час»” та громадський оргкомітет на чолі з Володимиром Стецюком, членом Історичного клубу “Холодний Яр”. Генпідрядником, який узяв на себе розв’язання основних питань, пов’язаних із проведенням і фінансуванням будівельних робіт, стало підприємство ТОВ “Будтехсервіс”.
Пам’ятник, встановлений у парку Будівельників Металургійного району м. Кривого Рогу, сподіваємося, стане однією з популярних місцевих пам’яток історико-культурного значення, привабливою для учасників різноманітних екскурсійно-туристичних заходів, і своєрідним центром історико-культурної просвітницької діяльності та військово-патріотичного виховання молоді і юнацтва.

Володимир СТЕЦЮК,
голова громадського оргкомітету,
член Історичного клубу “Холодний Яр”
Світлина автора.

  



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ