Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


З холодноярським вогнем у серці


У Кривому Розі та в с. Ганнівці, що на Кропивниччині, вшанували пам’ять Головного отамана Холодного Яру Костя Пестушка (Степового-Блакитного). Меморіальні заходи з нагоди 120-ліття Костя Пестушка пройшли за участі Романа Коваля, фронтмена гурту “Тінь Сонця” Сергія Василюка та заслужених артистів України кобзарів Тараса Компаніченка і Тараса Силенка.
Завдяки книгам Романа Коваля та Олександра Мельника, розголосу в засобах масової інформації (до цієї роботи доклався і я як журналіст) постать Костя Пестушка сьогодні стала воістину культовою серед місцевої патріотичної молоді.
Десять років тому в с. Ганнівці з моєї ініціативи, яку дієво підтримали криворізьке козацтво і патріотичні організації, було проведено краєзнавчу конференцію, у якій взяли участь історики і краєзнавці Криворіжжя й Кіровоградщини, а також народні депутати Микола Коробко та Микола Колісник. Невдовзі Тернівське козацтво та свободівська організація на чолі з Юрієм Настусенком встановили в с. Ганнівці пам’ятний знак на честь героя, біля якого щороку відбуваються пам’ятні заходи. 2013 року Ігор Степура ініціював проведення у Кривому Розі фестивалю “Степова дивізія” (його варто зробити щорічним).
Банери і портрети Костя Пестушка сьогодні можна побачити на патріотичних заходах і навіть на стадіонах, де вболівають криворізькі ультрас. На честь Костя Пестушка і Степової дивізії називаються вулиці Кривого Рогу. Мрію про те, щоб погруддя Костя Пестушка було встановлене на постаменті, звільненому нещодавно від пам’ятника чекістові Василю Валявку, встановленому за радянської влади біля Криворізького історико-краєзнавчого музею.
До 120-річчя від дня народження Костя Пестушка ми прийшли з новими здобутками. Криворізький історик Олександр Мельник (з нашою допомогою) видав унікальне видання “Антибільшовицький рух опору на Криворіжжі (1919 – 1923)”. У дослідженні йдеться не лише про Костя Пестушка, а й про інших отаманів Криворіжжя – Іванова (Тишаніна), Клепача, Ялисея Лютого-Черевика, Гнибіди-Гниненка, Чорного Ворона, Свища, Малашка, Федорченка та інших, які також заслуговують на нашу вдячну пам’ять.
У Криворізькому державному педагогічному університеті відбулися відкриті історичні читання, присвячені Визвольному руху на Криворіжжі. Працювала й виїзна експозиція Криворізького історико-краєзнавчого музею “Повстанський рух на Криворіжжі 1919 – 1923 років”, на якій, окрім документів і фотодокументів, демонструвалися зразки повстанської холодної зброї цього періоду. Було розгорнуто фотовиставку “З історії вшанування пам’яті Костя Пестушка на Криворіжжі”, книжкову тематичну виставку і книготоргівлю.
Відкрив вечір пам’яті Роман Коваль, який ще 1997 року випустив книжку “Кость Блакитний, отаман Степової дивізії”. “Шановні козаки, дорогі козачки! – сказав він. – Криворіжжя – це один з епіцентрів Українського визвольного руху в добу Української революції, а Кость Блакитний, з нагоди 120-річчя якого ми сьогодні зібралися, – народний полководець, який зібрав під синьо-жовті знамена 20000 козаків”.
Перед майже півтисячною аудиторією виступили ректор Криворізького державного педагогічного університету, доктор філософських наук, професор Ярослав Шрамко, заступник голови СОУ полковник Петро Лисенко і старший лейтенант 17-ї Окремої танкової бригади, член Історичного клубу “Холодний Яр” Олександр Косіненко.
Олександр Мельник представив свою книжку “Антибільшовицький рух опору на Криворіжжі. Я ж презентував 2-ге видання своєї поетичної збірки “Повстання”, а студент Руслан Шишка прочитав вірш із цієї збірки, присвячений Костеві Пестушку.
9 лютого виповнилося 95 років від дня загибелі побратимів Костя Блакитного – отаманів Холодного Яру. У цей день 1923 року під час повстання в Лук’янівській в’язниці в Києві загинули холодноярські отамани Мефодій Голик-Залізняк, Денис Гупало, Ларіон Загородній, Сергій Захаров, Юрій Дробатковський, отаман Київщини Іван Гайовий, їхні козаки, полковник Кость Здобудь-Воля, сотники Армії УНР з Галичини Микола Опока і Михайло Турок (усього 38 осіб). На пам’ять про них Сергій Василюк проспівав пісню “Народна війна”. А разом з Тарасом Силенком потужно виконали пісні “Чорна рілля ізорана” та “Меч Арея”.
Тарас Силенко проспівав “Буде нам з тобою що згадати” та пісню “Роковини” на слова подільського отамана Ананія Волинця, який від 1913 р. навчався у Верхньодніпровському сільськогосподарському училищі. Пісні на слова Миколи Вороного, Спиридона Черкасенка та Марка Кропивницького пречудово виконав Тарас Компаніченко. У його ж виконанні пролунала  пісня, яку в поході співали козаки Степової дивізії, – “Гей, нумо, браття, всі до зброї!”.
Увечері того ж дня відбувся вечір пам’яті Костя Пестушка і в Тернівському районі Кривого Рогу. Колись це були Веселі Терни – колиска Степової дивізії, батьківщина Віри Бабенко, легендарної зв’язкової Костя Пестушка.
10 лютого епіцентром подій стала Ганнівка – рідне село отамана, де йому встановлено пам’ятник. Вшанувати пам’ять славного земляка прибули військові, активісти ВО “Свобода” і козаки з Кривого Рогу, Нікополя, Дніпра, Жовтих Вод, Кропивницького, які під звуки військового оркестру пройшли урочистою ходою з центру села до меморіалу Костя Пестушка, де відбувся мітинг і було відправлено молебень за упокій отамана та його побратимів.
Пам’ятні заходи завершились у Ганнівській школі, де знову лунали оповіді про Костя Пестушка та українське повстанство з вуст Романа Коваля, Олександра Мельника, Володимира Стецюка, Ігоря Степури, Юрія Сиротюка, а також пісні доби УНР у чудовому виконанні кобзарів Тараса Компаніченка, Тараса Силенка і фронтмена гурту “Тінь Сонця” Сергія Василюка.
 Проводжала Ганнівка гостей смачним кулешем, приготованим козаками з ГО “Степ”, і дружніми обіймами.
Пам’ятні заходи з нагоди 120-ї річниці від дня народження Костя Пестушка стали можливими завдяки підтримці Історичного клубу “Холодний Яр” (президент Роман Коваль), заступника голови Кіровоградської обласної ради Ігоря Степури, Благодійного фонду народного депутата Костянтина Усова, ТОВ “Трей-Україна” (керівник Микола Ястреб), ПАТ “Криворіжзалізрудком” (керівник Федір Караманиць), підприємця зі Львова Ігоря Гаврищишина, народного депутата Віталія Купрія та ганнівчанина Миколи Колісника. А ще надали допомогу голова ГО “Криворізьке міське правозахисне товариство” Микола Коробко, козаки Микола Кам’янський, Леонід Лятуринський і Микола Цабак.
Щира подяка за сприяння в проведенні заходів ректорові КДПУ Ярославу Шрамку, директорові Тернівського індустріального коледжу Зої Казановій, директорові Криворізького історико-краєзнавчого музею Ірині Зинов’євій, видавцеві Роману Козлову, друкарні “Літерія”, рекламній агенції “Ліфт”, сайту “Український час”, газеті “Незборима нація”, телеканалу “Перший міський”, а також усім небайдужим, хто долучився до цієї справи.
Особлива подяка нашим видатним музикантам –  Тарасові Компаніченку, Тарасові Силенку, Сергієві Василюку, чий ідейно-естетичний та емоційний внесок у загальний зміст і атмосферу пам’ятного заходу був колосальним.
“Шкода, що мій батько не дожив до цього, – він би на крилах літав”, – сказала після  пам’ятного заходу, витираючи сльози, літня ганнівчанка Людмила Григорівна Пода.
Слава Костеві Блакитному та його козацтву!

Володимир СТЕЦЮК, голова оргкомітету

На світлині Ігоря Гаврищишина – Роман Коваль, Тарас Силенко, Сергій Василюк і Тарас Компаніченко на в’їзді в с. Ганнівку – батьківщину отамана Степової дивізії Костя Пестушка. 10 лютого 2018 р.
Роман Коваль розповідає про художника Сергій Адамовича – автора перших образів Костя Пестушка. Ганнівська школа. 10 лютого 2018 р.

На малюнку:
Бур’ян Д. Кость Блакитний, отаман Степової дивізії. Папір, вугільний олівець. Черкаси, 2017.



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ