Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Усемогутнє слово” Василя Ковтуна


Нещодавно побачила світ перша збірка поезій члена Історичного клубу “Холодний Яр” Василя Ковтуна “Дорогою через Майдан”.
Високо оцінив творчість автора поет Анатолій Матвійчук. У передмові до видання він написав: “Дивуюся зрілості його поетичного рядка, силі почуття та глибині думки. Враження таке, що ці вірші написав заматерілий і битий поет, який не пише, а хрипло дихає своїми рядками, вдихаючи гірке від диму повітря України, а видихаючи журбу і тривогу, біль і лють, сувору правду і непохитну віру в наше спільне майбутнє”.
У книжці три розділи: “Ой краю мій, краю”, “А нам на долю”, “Камо грядеши?”. Вірші автора відверті, правдиві, часом емоційні й оголені. Окремі твори надзвичайно мелодійні, нагадують поеми, балади, народні пісні. Деякі з них вже покладені на музику.
У книжці багато творів-присвят – Героям Небесної Сотні, захисникам Донецького аеропорту, воїнам, які загинули, захищаючи рідну землю від окупантів. Василь Ковтун звертається до їхніх рідних, до посивілих матерів, чужий біль сприймає як власний…
Перед читачем постають картини бою, виринають спогади про Майдан. Учасників Революції Гідності й нинішньої війни на Донбасі поет порівнює з гайдамаками Холодного Яру, бійцями УПА. Василь Ковтун вводить читача в екскурс минувшини: нагадує про ГУЛАГи і голодомори, козацьких отаманів і Коліївщину, трагічні події під Крутами і боротьбу УПА. У своїх поезіях він звертається до Пророка, будителя народного духу Тараса Шевченка. Перед нами постають образи відомих українців Богдана Хмельницького, Романа Шухевича… 
У творах – ностальгія за Майданом – острівцем волі та справедливості, простором, де маски зняті, де всі справжні. А далі – невиправдані сподівання, зрада, розчарування...
Автор засуджує байдужість, підступність і рабську покору. Поет закликає не падати духом, вставати з колін, гордо нести знамено старших поколінь. У черговий раз своїми поезіями нагадує відомий вислів: “Революцію задумують романтики, втілюють у життя фанатики, а її плодами користуються негідники”.
Поезії Василя Ковтуна об’єднує віра в перемогу, в торжество світла і правди. Митець оспівує козаків – захисників української землі. Він стверджує, що в усі часи наші предки боролися за волю і правду, за рідну землю, за щасливе майбутнє своїх дітей.
Вражають описи війни, де побратими – родина, а бліндаж – рідна домівка; коли вояки веселяться і жартують перед боєм. Уяву підсилюють метафори: “Землю орють снарядами танки”, “жито косить набоїв коса”, “по гніздечках лягають гранати”… Від деяких віршів – мороз по шкірі: поет у деталях показує роботу снайпера, змальовує смерть Героя, який промовляє до бойових друзів, до коханої дівчини, до українців. Саме війна навчила воїнів цінувати життя, яке щомиті може обірватися.
Та сили і мужності воякам додає віра в перемогу над ворогом, любов до України та рідних, які чекають їх з війни.
Не залишають байдужими вірші, у яких автор описує прощання з побратимами й коханими, похорони героїв. Охоплюють невимовний біль і жаль, на очі навертаються сльози, коли поет змальовує матерів, які не дочекалися своїх синів з війни; дівчат-удів; дітей-сиріт. Поет стверджує, що смерті новітніх козаків немарні, що прийдуть мир і щастя на українську землю.
Для Василя Ковтуна війна і жінка – речі несумісні, бо жінкам дітей колихати, а не воювати. Але у своїх віршах він славить жінку-воїна, якій довелося поруч із чоловіком стати на захист Батьківщини. Слова вдячності линуть і до волонтерів, у яких воскрес “дідівський дух”, відродилися “небайдужі козацькі серця”.
“Воля України або смерть!”, боротьба українського народу за самостійність у часи державного становлення України – теми, які звучать у збірці. Перемогу над Росією Василь Ковтун бачить у єдності українців.
Є у збірці й вірші-молитви, філософські твори про швидкоплинність часу, вдячність долі, любов до батьків і рідних, роль поета в суспільстві, красу світу.
Поезії для автора – як сльози, як гнів, як біль за зруйновані долі, за смерті невинних людей.
“Я вірю в нашу Україну!” – підкреслює він. Для Василя Ковтуна гостре перо, всемогутнє слово – це зброя, якою обдарував його сам Бог. А сенс життя – у служінні Україні та рідному народові.

Лариса ГРОМАДСЬКА
Київщина

 

“А і за національністю!”

На жаль, не чути голосу української творчої інтелігенції, ба більше – відчувається її мовчазне пристосування до цих вбивчих для України реалій, де зростає нове, перехрещене в неукраїнські цінності, молоде покоління. Дякую, пане Романе, що не належите до числа таких інтелігентів, не мовчите і вголос говорите незручні для влади речі. Дякую, що показуєте приклад небайдужого ставлення до завтрашнього дня країни. Солідаризуюсь. Більше того, вважаю вкрай необхідним на даному етапі впровадження в життя принципу українізації влади не тільки за духом, а і за національністю. Не проти євреїв, росіян и татар, але – за українців!

Василь КОВТУН



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ