Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


“Співець непримиренної України”


“Співець непримиренної України”29 грудня 2022 р. кобзареві Тарасові Силенку виповнилося б 50 років…

 

Презентація книги спогадів про сл. п. кобзаря Тараса Силенка – творця співаної історії непримиренної України – відбулася 17 грудня 2022 р. в Літературному музеї Києва.
Яким видався цей вечір? Ось емоційна оцінка одного з його учасників – Максима Лободзінського. “У суботу в мене був робочий день, – написав він у фейсбуці. – Проте все ж вдалося відпроситись на 2 годинки, щоб відвідати презентацію. Відпросився на 2 години, а пропав майже на 5. І сидів би ще! Їй-богу!
Мені дошкульно соромно, що я майже нічого не знав про такого великого українця та дуже гідну людину. Як, здається, і більшість… А це велика ганьба не знати людей, які творять і відтворюють забуту силу та славу України!
Поділитися спогадами про кобзаря прийшло дуже багацько народу. Це було щось надзвичайне! Я зустрів багато знайомих облич та познайомився з гарними і цікавими особистостями! Це митці та легенди з різних царин! Розповідати про яких можна безкінечно! Я ледь себе стримував у бажанні чи не до кожного підійти і попросити автограф. Загалом, була це та справжня українська інтелігенція, якої мені так не вистачало. Бо звик до пихатої, шароварної та совково-змосковщеної, яку мені доводилося бачити. Зібралися тут люди, рідні за духом, яких об’єднують Україна і любов до неї. І тому мені так було добре, так співзвучно моїй душі, моєму українському серцю, що я цілу ніч не міг заснути та із захопленням читав презентовану збірку спогадів про видатного кобзаря. Що дасть нам ця книга? Навчить брати приклад. Навчить творити. Навчить співати, бо, як казав кобзар, «Тільки тоді душа народу буде повноцінною, коли люди співатимуть». Відкриє вам те, що від нас завжди приховували, – справжню Україну. Навчить любити. Так, як любили кобзаря люди, які написали свої спогади про нього. Так, як це робив великий Кобзар. Недарма, виступаючи, одна пані знаково обмовилась, сказавши не «Тарас Силенко», а «Тарас Шевченко»…”
На вечорі промовляли легендарна радіожурналіста Емма Бабчук, народна артистка України Світлана Мирвода, поети Владлен Ковтун, Василь Ковтун, діячі культури Тетяна Пошивайло, Ігор Пошивайло, режисер Іван Канівець, народний художник України Володимир Прядка, вчителька Лариса Громадська, голова партії “Народовладдя” Юрій Левченко, кохана дівчина козака Небесної сотні Сашка Капіноса Оленка Котляр, краєзнавиця Марина Гогуля та інші славні наші сучасники.
Виступали Тарасові друзі-бандуристи – Тарас Компаніченко, Тетяна Лобода, Ярослав Чорногуз, Юрко Кочержинський, Юрко Фединський (із дружиною Марією та п’ятьма їхніми дітьми), Олександр Гончаренко, Михайло Гречкин, заслужений діяч культури Володимир Гонський, Тарасова дочка – піаністка Мирослава Силенко. Промовляли і співупорядники книги – Роман Коваль, Святослав Силенко (Тарасів син), Леся Козенко та Євген Букет.
Наприкінці вечора Святослав Силенко виконав колискову, яку йому співав батько. Люди були зворушені. “Приємно бачити, – сказав Святослав, – скільки світлих людей зібралося на вечір пам’яті мого батька. А ще більше їх долучилося до створення книги, написавши спогади та підтримавши фінансово. Віриш, що з такими людьми наша перемога – це, справді, питання «коли?», а не «якщо»”.
Підвів підсумок ведучий вечора Роман Коваль. “Надзвичайно глибокий спомин, – сказав він, – про Тараса Вікторовича Силенка написав Тарас Вікторович Компаніченко. Власне, він і допоміг нам сформувати назву книги. Слова Компаніченка винесли ми і в епіграф книги. Ось вони: «Тарас Силенко був співцем непримиренної України, яка бореться зі всіма ворогами, що стають на її шляху до свободи». Зараз, у час війни зі страшною й огидною Росією, ці слова набувають особливого смислу. Тарас Силенко своїми піснями – разом з Тарасом Компаніченком та іншими кобзарями і письменниками – виплекав покоління воїнів, що не побоялися стати на ґерць із Росією, з Росією, якої боїться Європа, побоюється Америка, навіть могутнє військово-політичне об’єднання цих країн. Коли ми переможемо, то маємо з вдячністю згадати і про внесок кобзаря Тараса Силенка в цю перемогу”.
29 грудня Тарасові виповнилося б 50 років. Він збирався ще не одне десятиліття працювати на Україну, пробуджуючи її до боротьби за своє місце під сонцем, але…
Книга “Тарас Силенко. Співець непримиренної України” стала підсумком його життя. Вийшла вона у видавництві Марка Мельника (директор Оксана Герасимюк), а підготував книгу до друку Історичний клуб “Холодний Яр”, козаком якого був Тарас Силенко.
Книжку можна придбати тут: https://otamania.in.ua/sylenko/
Слава Тарасові Силенку!

Історичний клуб “Холодний Яр”
На світлині Марка Мельника – учасники вшанування Тараса Силенка. Київ, 17 грудня 2022 р.

  



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 300 грн
Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн.

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ