Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Газета `НЕЗБОРИМА НАЦІЯ`
Головне меню



Пошук




Архів газети

  Архів за 2024 рік:


Передплата

Untitled Document

“Незборима нація” – газета для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України. Це газета, в якій висвітлюються невідомі сторінки Визвольної боротьби за незалежність.
“Незборима нація” може стати неоціненним другом вчителя, школяра, студента, історика, краєзнавця, кожного, хто цікавиться героїчною і трагічною історією нашої Батьківщини.
Газету можна передплатити у будь-якому відділенні пошти:
Наш індекс – 33545
Індекс 87415 – для передплатників Донецької та Луганської областей.
Не забудьте передплатити “Незбориму нації” і для бібліотек та шкіл тих сіл, з яких ви вийшли.

Друзі, приєднуйте нових передплатників “Незборимої нації”.



Дружні сайти

   
   
   
   
   
   
   


Михайлові Горловому – 70 років!


Михайлові Горловому – 70 років!

Щербанівка. Село на Обухівщині, серед наддніпрянських мальовничих пагорбів. Ця земля, окроплена кров’ю наших предків, була і є духовним ковчегом та оберегом не тільки України, а й усієї цивілізації. Про наддніпрянський край сказано у пророцтвах Нострадамуса. На цій землі народжувались і народжуються генії, духовні воїни, які стають керманичами духовного міжгалактичного ковчега на спасіння. Назвемо тільки декілька імен Наддніпрянщини – Ліна Костенко, Андрій Малишко, Григорій Стрілець-Косинка, лідер руху за визволення України отаман Зелений. Здебільшого імена героїв забуті, заблоковані ворогом-кочівником...
Михайло Горловий народився у прекрасній місцині, пронизаній енергетикою прадавніх українців, яка зберегла генетику нашого народу. Цей край кожним квадратним метром чорнозему промовляє народністю. Бабуся Михайла Горлового Одарка була щирою вірянкою, яка навчила маленького Михайлика відчувати мову природи й уміти спілкуватись із нею. Михайлова мати Марія – з роду Стрільців. Його батько Петро пройшов шляхами війни і повернувся до села з тілесними пораненнями, але залишився незламним оптимістом. Закохавши в себе сільську дівчину, одружився. Подружжя виховало трьох синів та одну дочку. Сім’я жила скромно, батьки трудились у колгоспі на благо міфічного комунізму. Вони добре знали, що за люди ідеологи цього вчення, ідеї яких замордували репресіями і голодом сотні їхніх односельців, родичів. Михайло чув від бабусі про їхнього родича, відомого поета-символіста Григорія Косинку, який був страчений більшовиками за правдиве слово.
Ріс Михайло не тільки працьовитим, а й кмітливим, вдумливим хлопцем, який постійно запитував у дорослих і рідних про сенс життя на землі. Небо з часом нагородило Михайла провидінням, і він став мислити образами, помічаючи в силуетах дерев, камінні, хмарах різні образи.
Михайло – знакова особистість не тільки в Україні, а й у світі. Його твори бентежать душу людей у багатьох країнах, у яких він залишив після скульптурних симпозіумів і виставок свої твори. Із впевненістю можна сказати, що його твори слугують сьогодні оберегами – як у нашій, так і в інших країнах. Можна перераховувати до безкінечності його твори. Декілька знаків-символів, які він створив, оберігають його Батьківщину: пам’ятник митрополитові Щербацькому, пам’ятник першовідкривачу галактичної України, її історичної давності Вікентію Хвойці; пам’ятник жертвам Голодомору в селищі Козині, пам’ятник жертвам геноциду в с. Зікрачах, пам’ятники українським духовним воїнам – Петрові Болбочану, Василеві Вишиваному, Іванові Виговському, Степанові Бандері та іншим патріотам.
Подарував українському народові Михайло Горловий і декілька поетичних збірок. Поезія Горлового промовляє правдивістю, болем і щемом української душі за майбутнє Батьківщини в умовах вічної окупації внутрішнім і зовнішнім ворогом-зайдою. І хоч держава не уважна до генія Михайла Горлового, але знаю і вірю, що ім’я його буде викарбуване на небесних скрижалях.
Варто сказати, що найголовніший витвір Михайла – це його талановита донька Леся, яка продовжує його світоглядний шлях у творчості.
Спілкуючись із митцем, якому виповнилося ще тільки сімдесят років, відчуваю поруч із собою щиру душу, палкого патріота. Пригадую юнака, який без підтримки, без зв’язків вступив до художнього вишу вже зі сформованим світоглядом. Михайла не задовольняла ідеологічна спрямованість вишу, орієнтована на твори соцреалізму. Всупереч ідеології він творив свої скульптурні композиції, заглиблюючись в історичну правду України. Твори Михайла відрізнялися від робіт інших студентів знаковістю, стилістичною оригінальністю. Михайло щиро вдячний професору Валентинові Борисенку, який підтримав його, побачивши в його творах не лише майбутнє української скульптури, а й України.

Коли почався рух за незалежність, Михайло очолив студентський рух, став лідером українства, схиливши до себе не тільки студентів, а й педагогів.
Михайло Горловий – митець-скульптор, поет, живописець, філософ, був і залишається виразником українського світогляду.
На його шляху виникали різні перешкоди… Майстерню, яку він побудував у селі своїми руками і наповнив її десятками геніальних творів, нащадки більшовиків спалили. Майстерня згоріла разом з великим творчим доробком (зокрема й великим погруддям отамана Зеленого), але Михайло не зламався, відбудував її та наповнив її простір новими геніальними творами, які як живі істоти оповідають міфи і легенди прадавніх українців.
Бувши незалежною особистістю, промовляючи мовою правди не тільки до нас – сучасників, а й до наступних поколінь, Михайло Горловий створив свій пам’ятник духу України, який завжди житиме і звучатиме генами життєствердної істини.

Володимир ГАРБУЗ, художник
Київ
На світлині – Михайло Горловий і погруддя отамана Зеленого, знищене ворогами разом із майстернею митця.

  



Історія Визвольних змагань

Роман КОВАЛЬ
Багряні жнива Української революції
Яків ГАЛЬЧЕВСЬКИЙ
З воєнного нотатника
Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ
Холодний Яр
Роман КОВАЛЬ
За волю і честь
Роман КОВАЛЬ
Коли кулі співали
Упорядники Роман Коваль і Віктор Рог
Жага і терпіння. Зеновій Красівський у долі українського народу
Роман КОВАЛЬ
Отаман Зелений
Роман КОВАЛЬ
ФІЛОСОФІЯ СИЛИ Есеї
Відбитка з "Нової Зорі"
ПОХОРОНИ начального вожда УГА ген. Мирона ТАРНАВСЬКОГО
Роман КОВАЛЬ
Нариси з історії Кубані
Роман КОВАЛЬ
Ренесанс напередодні трагедії
Роман КОВАЛЬ
Філософія Українства
Зеновій КРАСІВСЬКИЙ
Невольницькі плачі
Роман КОВАЛЬ, Віктор РОГ, Павло СТЕГНІЙ
Рейд у вічність
Роман КОВАЛЬ
І нарекли його отаманом Орлом


Радіопередача «Нація»

Автор та ведучий Андрій Черняк

Холодноярська республіка
Роман Коваль&Віктор Рог
Ким були невизнані нацією герої?
Роман Коваль
Про Кубанську Україну.
Роман Коваль
Про національну пам’ять.
Роман Коваль
Операція "Заповіт" Чекістська справа №206.
Роман Коваль
Україна в І-й світовій війні.
Роман Коваль
Українці у ІІ-й світовій війні.
Роман Коваль
Долі українських козачих родів.
Роман Коваль
Так творилось українське військо.
Роман Коваль
Кубанська Народна Республіка.
Роман Коваль



«За Україну, за її волю!»

Авторська передача президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля «За Україну, за її волю!»


Подяка

Сердечно дякуємо за підтримку газети “Незборима нація”!
Сердечно дякуємо за підтримку
газети “Незборима нація”!

Іван КАЧУРИК – 400 грн
Віра САВЕНОК (Чернігів) – 450 грн
Віктор ДРУЗЬ  (с. Зорине, Сумщина) – 500 грн
Ігор СМЕТАНСЬКИЙ (м. Калуш) – 700 грн
Олександр РИЖЕНКО (Київ) – 2000 грн

Передплачуйте газету “Незборима нація”

Передплатний індекс – 33545.
Для Донецької і Луганської областей – 87415.
Ціна – 95 грн на рік.
Читайте, передплачуйте!





03049, Київ, вул. Курська, буд. 20, пом. 14. Т/факс:242-47-38 e-mail: Koval_r@ukr.net, kovalroman1@gmail.com Адмін розділ